• Het Deurnes Mannenkoor
  • Het Deurnes Mannenkoor
  • Het Deurnes Mannenkoor

2011 - 2015

Achtste lustrum 2011 t/m 2015

 

2011.

Het Deurnes Mannenkoor bestaat dit jaar 35 jaar. Met als thema “35 jaar onderweg” wilde het koor dit jubileum vieren in een groots avondvullend concert. Maanden van voorbereiding gingen vooraf aan deze bijzondere mijlpaal in de muzikale geschiedenis van het koor. Onder de bezielende leiding van dirigent Fred Weijers was een programma van hoog niveau samengesteld waarin de vele genres van koorzang tot hun recht kwamen. Met medewerking van het Deurnes Mannenkoor, haar eigen cabaretgroep Des Mar Kwats en de Deurnese solisten Annelie Brinkhof, Joost Manders en Martien Maas werd dit jubileumconcert op 19 november uitgevoerd in Cultuurcentrum Martien van Doorne te Deurne. Gastvrouw Wilma Martens presenteerde dit concert. Het Deurnes Mannenkoor zou haar programma op deze avond voor het grootste gedeelte van buiten zingen, zonder de partijmap. Nieuw was ook de presentatie in Tableau Vivant. Met fraaie fotobeelden als visuele ondersteuning door fotoclub Optika, werd onder regie van Arie van Vuyk een aansprekende avond voor alle inwoners van Deurne en omgeving gepresenteerd. Het slotnummer van het concert was de première van het lied over en vóór Deurne: 'Het Dorp'. Dit jaar werd ook de Ambacie opgericht (ambassadeurscommissie), een commissie die zich als taak heeft gesteld contacten te onderhouden met het bedrijfsleven en particulieren met het uiteindelijke doel financiële middelen te genereren. Naast optredens in Koblenz (Duitsland) tijdens de BUGA in juni 2011 waren er optredens in o.a. St. Joost (L) en Molenhoek (Gel). Ook waren er weer vele optredens in Deurne en grote regio. Het komend jaar zal centraal staan voor het organiseren van een concertreis van 2 t/m 6 mei 2013 naar Cornwall in Zuidwest Engeland. 

2012.

Het DMK trad op tijdens de Floriade, in het CCD te Deurne, in Siebengewald, in de Lambertuskapel van het Elkerliek zhs., bij wereldkoor Makandra in Deurne, tijdens de Kerst Winter Wonder Wandeling in Deurne en in Budel. Des Mar Kwats ontving de Kneuterboer, de vetlirre medaille van C.V. De Heikneuters als dank voor vele jaren zang en leut. Op 31 december 2012 stopte na 22 jaren het inzamelen van OPK in de wijken.

2013.

In dit jaar reisde het Deurnes Mannenkoor na 10 jaar, ten tweede malen af naar Zuidwest Engeland voor deelname aan het 6e Cornwall International Male Voice Choral Festival. Vooral de galaconcerten i.s.m. vele Europese topkoren waren een ware happening. Deelname aan het internationaal zangconcours leverde een zesde plek op. We hoopten op een top drie klassering maar de jury besliste helaas anders. Desalniettemin werd het een formidabele reis. Verder waren er natuurlijk optredens in Deurne en daarbuiten. We zongen o.a. h. missen in het Elkerliek ziekenhuis te Helmond, in de Jozefkerk te Deurne en in de Willibrorduskerk te Deurne. Deze laatste dienst was een droevige, omdat we een van onze leden ten graven hebben dragen. Het koor kende optredens in Oerle gem. Veldhoven en een aantal binnen Deurne op diverse locaties. Hiervan waren twee concerten een samenwerkingsconcert met respectievelijk Deurnes Gemengd Koor en popkoor Musical Voices uit Neerkant. Ook gaf het DMK een intermezzo tijdens het concert van het Oekraïens jeugdkoor “Dzvinochoc” uit Kiev. De website werd dit jaar ook sterk vernieuwd. Er is een permanente p.r. commissie in het leven geroepen. Het draaiboek ter voorbereiding voor het 40 jarig jubileum begint inmiddels ook gestalte te krijgen. Des Mar Kwats wordt in goede harmonie ontbonden. Het koor mag terug zien op een geweldig druk, maar zeer geslaagd koorjaar. 

2014.

Dit was een soort tussenjaar. De focus was vanaf het begin meer gericht op onze eigen gemeente. In het verleden trad het koor vaker buiten Deurne op dan in Deurne zelf. Dit had tot resultaat dat het mannenkoor relatief onbekend was binnen de eigen Deurnese gemeenschap en daar moest snel iets aan veranderen. De buitenlandreizen zullen zeker op de agenda blijven staan maar de frequentie zal iets afnemen in deze economisch wat moeizamere tijd. Aan het einde van dit jaar mochten we concluderen dat we het koor binnen een jaar meer op de kaart hebben gezet binnen Deurne, dan de twee lustra hieraan voorafgaande. Naast de gebruikelijk concerten was het koor te gast bij The Royal Music  Night op 25 april, de dodenherdenking op 4 mei en bij het onder de aandacht brengen van een tentoonstelling van iconenschilder Wasili Wasin in de bijeenkomst “Anders Vieren” op 15 mei. Daarnaast luisterden we in dit jaar ook een drietal eucharistievieringen op, twee binnen Deurne en één in Helmond. Natuurlijk waren we ook weer te gast bij onze ouderen in verzorgingshuis “De Nieuwenhof” aan de Visser. Begin november was ons groot Herfstconcert. Een drietal koren, waarbij we eerder te gast waren, waren nu onze gasten. Voor zo’n 350 belangstellenden werd een zeer gevarieerd concert gepresenteerd. De samenzang na afloop bewees hoe de stemming was op die mooie zangavond. Het bestuur en enkele commissies zijn inmiddels volop bezig met de voorbereiding voor het 40 jarig jubileum van het mannenkoor in 2016. Daarnaast zijn er al een aantal nieuwe werken ingestudeerd en staan er voor komend jaar ook nog een aantal nieuwe werken op de rol. Kortom, nog werk genoeg aan de winkel voor de komende jaren. 


2015

Dit is een pre jubileumjaar, reden genoeg om maar meteen de “Nieuwjaarsborrel” te introduceren, een goede opmaat ter voorbereiding op een druk jaar. Bestuur en commissies draaiden binnen no time op volle toeren. De leden konden zich warm maken voor het instuderen van menig nieuw repertoire. Tussen de toch al drukke repetities in waren er ook nog de gebruikelijk optredens. We waren o.a. te gast in Best bij de Best Irish Singers en bij G.K. Animato in Zeilberg. Op Bevrijdingsdag 5 mei verzorgden we mede een speciaal programma voor de Deurnese gemeenschap. Een van de hoogtepunten was de tweedaagse wijnreis naar Ernst am Mösel in Duitsland. De gehouden clubavond in ons hotel was geweldig evenals het concert op zondagmiddag tijdens de wijnfeesten in Cochem. We kregen veel bijval over het zingen van mooie Duitse liederen, zelfs met complimenten voor de uitspaak. De proloog van de “Toer Dur Deurze” werd gehouden tijdens ons herfstconcert in het Alfrink college. Samen met Wereldmuziekkoor Makandra en Shantikoor De Klotvaarders verzorgden we een concertavond met evenzo vele muziekgenres. Daarnaast luisterden we een drietal h. missen op. Eentje hiervan was in de Jozefkerk bij het afscheid van mw. Melgers, moeder van Toon. In december moesten we helaas definitief afscheid nemen van Harrie Munsters een van onze gerespecteerde bassen. Op verzoek van de naasten mochten wij deze prachtig ingevulde crematiedienst mede muzikaal opluisteren met zijn lievelingsliederen. En nu moet stilaan de knop om naar 40 jaar Deurnes Mannenkoor…..

 


 
Download hier een uitgebreide versie van het 8e lustrum.