1976 - 1980

Eerste lustrum 1976 t/m 1980

Hoe ontstaat een mannenkoor? Hoe komt een nieuwe vereniging tot stand? Het antwoord op deze vragen zal vaak het beste gegeven kunnen worden door mensen van het eerste uur die betrokken zijn geweest bij het uitwisselen van meningen, gedachtes en feiten die later hebben geleid tot iets nieuws.

Het Deurnes Mannenkoor is op 8 januari 1976 opgericht door de seniorleden van het, uitstekend opgeleide, knapen-herenkoor Deurne '67 wat ophield te bestaan. In de eerste jaren waren er in de regio tientallen optredens, concerten en H. Missen waar het koor zich presenteerde.

Meteen al in het oprichtingsjaar vertrok het koor naar het Italiaanse Arezzo waar werd deelgenomen aan het 24e Concorso Polifonico Internazionale Guido d'Arezzo waar een eerste prijs werd behaald in het Gregoriaans.

Het koor bestond uit mensen met verschillende achtergronden: leraren, landbouwers, technici en ambtenaren etc. Er was onderling een goede vriendschapsband tussen de zangers. De repetities werden goed bezocht en ook na afloop was het gezellig in het clubhuis. Steeds meer zangers sloten zich aan bij het mannenkoor waaronder vele jonge mannen van het voormalige knapenkoor. Op de basisschool hebben velen van hen muziekonderwijs gevolgd en het notenschrif geleerd.

Vooral de jongeren in het koor waren de stimulans om buitenlandse reizen te organiseren. In het eerste lustrum werd in 1977 en 1980 een concertreis naar Gretz in Frankrijk ondernomen, tweemaal (1976 en 1978) bezocht het Deurnes Mannenkoor het Internationale Concours Guido d'Arezzo in Italië. Daarnaast waren er buitenlandse optredens in Duitsland (Neuss) en België (Luik).

Ook een hoogtepunt in deze beginjaren was de opluistering van de 80e verjaardag van kardinaal Alfrink. Hiervan werden tv-opnames gemaakt en uitgezonden door KRO's actualiteitenporgramma Brandpunt. Het bestuur en dirigent mochten terugzien op een zeer geslaagd eerste lustrum.

Download hier een uitgebreide versie van het eerste lustrum.