Concert i.s.m. Male Voice Choir uit Warrington (Engeland)

Een concert i.s.m. het Warrington Male Voice Choir uit Warrington Engeland. Dit in de kapel van het Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe te Deurne. Aanvang 20:00 uur

Warrington Male Voice Choir

Warrington Male Voice Choir is één van de oudste koren van Groot Brittannië, opgericht in 1898. Gedurende haar lange geschiedenis heeft het koor reizen gemaakt over de hele wereld en opgetreden in vele beroemde concertzalen en kathedralen in het Verenigd koninkrijk, Ierland, Europa en Canada. Het koor is geëerd voor een eeuw lang excellente muziek, met inbegrip van het Nationale Kampioenschap van Groot Brittannië. Ook heeft het koor meerdere prijzen gewonnen in Llangollen International Eisteddfod en veroverde het de eerste plaats bij internationale korenfestivals van Sligo en Bangor.

Na aanslagen op het Stadscentrum van Warrington door IRA terroristen in 1993, raakte het koor diep betrokken bij het promoten van vrede om een einde te maken aan het geweld in Noord Ierland. Sinds vele jaren heeft het koor nauwe banden met Ierse vredesgroepen. Op het Ierse eiland werden op diverse plaatsen concerten gegeven voor Vrede en Verzoening. Deze concerten en de verzoeningsactiviteiten met jongeren van West Belfast, werden in hoogste kringen erkend door zowel Ierse, Britse als Amerikaanse regeringen.

In 1996 werd Terry Waite CBE, Patroon als eerbetoon voor zijn humanitaire rol binnen het koor. Regelmatig ondersteunt het koor optredens en assisteert het bij rehabilitatieprogramma’s in de Britse en Ierse gevangenissen. In 2008 werd het koor genomineerd voor Ierland’s prestigieuze vredesprijs “the Tippary International Peace Award”.

De kameraadschap binnen het koor is legendarisch en met een sterkte van vijfenveertig tot vijftig zangers,  met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar, heeft het koor international reputatie als een van Engeland’s meest vooraanstaande koren en als “Koor voor de Vrede”.

www.warringtonchoir.org.uk

WMVC

Warrington Male Voice Choir is one of Great Britain’s oldest choirs, tracing its formation to 1898. During its long history the choir has travelled widely and has performed in many famous concert halls and cathedrals throughout the United Kingdom, Ireland, Europe and Canada. A century of musical excellence has brought numerous festival honours including, National Champions of Great Britain, several times prize winners at the Llangollen International Eisteddfod, and premier male choir at both the Sligo and Bangor International Choral Festivals.

Following the IRA terrorist bombing of Warrington town centre in 1993, the choir became deeply involved in promoting peace and an end to violence in Northern Ireland. Close links were forged with Irish peace groups and for many years since, cross-community concerts for Peace and Reconciliation have been performed throughout the island of Ireland, helping to break down sectarian divisions. The fostering and financing of grassroots reconciliation activities with young people in the interface of West Belfast contributed to the choir’s initiatives being acknowledged at the highest level by the Irish, British and United States governments. In 1996 Terry Waite CBE became Patron in tribute to the choir’s humanitarian role, and now frequently supports the choir’s performances in British and Irish prisons, assisting rehabilitation programmes. During 2008 the choir was shortlisted for Ireland’s prestigious peace prize, the Tipperary International Peace Award.

Fellowship within the choir is legendary and, with a full strength of around forty-five to fifty voices and an average age range of sixty-eight years, the choir enjoys an international reputation as one of England’s foremost choirs – and as a ‘Choir for Peace’.

www.warringtonchoir.org.uk